Als je last hebt van een droge huid bevat je bovenste huidlaag hele kleine scheurtjes, waardoor je huid te veel vocht verliest. Daardoor droogt je huid nog verder uit. Kenmerken voor een droge huid zijn: een trekkerig gevoel, kleine huidschilfers, droogte-rimpeltjes, jeuk, roodheid.

Als je huid bovenstaande kenmerken vertoont dan is het belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken die geen ingrediënten bevatten die de huid verder uitdrogen, zoals bijvoorbeeld zeep of alcohol. Daarnaast is het belangrijk dat de producten ingrediënten bevatten die de lipidenlaag en het vochtgehalte van de huid herstellen.

sebamed heeft een groot gamma met verzorgings- en reinigingsproducten zonder zeep die de vochtbalans van de huid herstellen. De producten hebben een pH waarde van 5.5. Dat is dezelfde pH als die van je eigen huid. Hierdoor wordt de weerstand van je huid verhoogd en de kans op een droge huid, irritatie of allergie verminderd.

Huidreiniging: hier moet je op letten!

Heb je last van een droge of gevoelige huid? Naast het gebruik van de juiste producten, kan ook de manier waarop je de huid wast een grote rol spelen bij het voorkomen van een droge huid. Welke watertemperatuur is het best voor de huid, hoe vaak mag je de huid wassen en hoe gebruik je reinigingsproducten optimaal? Daarnaast zit er ook een groot verschil tussen het wassen aan de wastafel, douchen of het nemen van een bad. Met onderstaande tips én het gebruik van de juiste producten, houd jij je huid gezond.

Wassen
 • Temperatuur: als je jezelf wast aan de wastafel, zorg er dan voor dat de watertemperatuur niet hoger is dan 38°C.
 • Reinigen: gebruik nooit te veel van een product. Ga bij vloeibare reinigingsproducten, zoals de Zeepvrije Wasemulsie van Sebamed, voor een hoeveelheid ter grootte van een erwt voor handen en gezicht. Spoel het product na aanbrengen direct af en dep daarna droog.
 • Verzorging: gebruik een hydraterende gezichtscrème om de vochtbalans van de huid in balans te houden.
Douchen
 • Temperatuur: douche met een watertemperatuur tot maximaal 38°C. Wissel tijdens het douchen af tussen warm en koud(er) water om huidveroudering tegen te gaan.
 • Frequentie: douchen is meer belastend voor je huid, dan wassen. Douche daarom niet vaker dan één keer per dag. Douche je toch vaker per dag? Beperk dit dan tot 5 minuten per keer.
 • Reinigen: maak de huid nat en draai de kraan daarna dicht om jezelf vervolgens in te smeren met een zeepvrij product. Spoel daarna direct af. Onthoud, het afspoelen duurt 2x zo lang als het insmeren, om alles goed te kunnen verwijderen.
 • Verzorging: smeer na het droogdeppen van de huid het lichaam in met een bodylotion of body milk.
In bad
 • Temperatuur: ga voor een watertemperatuur die niet te hoog is, maximaal 38°C.
 • Frequentie: het nemen van een bad is nog belastender voor je huid, dan wassen of douchen. Beperk lekker een bad nemen daarom tot maximaal 20 minuten per week.
 • Reinigen: kies voor badproducten zonder zeep en doseer met mate. Eindig met een korte, koele douche om het badproduct grondig af te spoelen.
 • Verzorging: smeer na het droogdeppen van de huid het lichaam in met een bodymilk of bodylotion.