Om dit te kunnen beantwoorden is het goed om eerst iets uit te leggen over pH-waarde. Je ziet het vaak staan op producten, maar wat betekent dit nu precies en nog belangrijker, wat betekent dit voor jouw (gevoelige) huid?

pH staat voor “pondus Hydrogenii”. Letterlijk betekent dit “gewicht van waterstof” , oftewel waterstofionenconcentratie. Een ingewikkelde term voor zuurtegraad. Alles wat water bevat heeft een pH-waarde, zo ook onze huid. Deze heeft een pH-waarde van 5.5, veroorzaakt door onze lichaamseigen zure stoffen, zoals zweet, talg en hoorncellen. Deze zure eigenschap van het huidoppervlak weert negatieve invloeden van buitenaf en beschermt tegen infecties, irritatie, allergie en uitdroging. Het is daarom essentieel dat we deze natuurlijke beschermlaag in stand houden en de pH-waarde van de huid niet verstoren.

Zeep heeft een pH-waarde van 8 tot 12.  Aangezien die hoger ligt dan de pH-waarde van onze huid (gemiddeld 5.5), kan die de beschermende huidlaag beschadigen. Daarom zijn de producten van Sebamed zonder zeep met een huidneutrale pH-waarde van 5.5 beter voor de huid, dan zeephoudende producten.