De pH waarde van de huid“ pH” is een afkorting voor de Latijnse term “pondus Hydrogenii ” en betekent zuurgraad. De pH waarde wordt gemeten op een schaal van 1 tot 14. Hierbij staat 1 gelijk aan zuur en 14 gelijk aan het tegenovergestelde alkalisch. Het midden van deze schaal is 7 en wordt ook wel pH neutraal genoemd.

Van alles wat water bevat kan de pH-waarde worden vastgesteld, bijvoorbeeld door middel van een lakmoesproef. Water heeft een pH-waarde die tussen 6 en 7 ligt. Alkalische oplossingen (bijvoorbeeld zeepoplossingen) hebben een pH-waarde hoger dan 7. Zuuroplossingen variëren van 1 tot 7. Water is dus ook enigszins zuur. Worden zure oplossingen met alkalische oplossingen gemengd, dan heffen ze elkaar op tot een neutraal effect.

sebamed producten hebben een huidneutrale pH waarde van 5.5. Dit versterkt de weerstand van de huid, waardoor de kans op irritatie, infectie en allergie vermindert.

zuur
alkalisch
pH-waarde 0

Zwavelzuur is één van de sterkste zuren met een pH-waarde van ca. 0. Dit mineraalzuur is zeer corrosief.

pH-waarde 3

Het sap van een citroen is zeer zuur met een pH van ongeveer 3,0.

pH-waarde 5,5

Een gezonde huid produceert door lichaamseigen stoffen een natuurlijke zuurmantel met een gemiddelde pH-waarde van 5,5. Onze huid is dus van nature licht zuur. Als de pH-waarde van de huid te laag of te hoog wordt, wordt de huid vatbaar voor bacteriën, infecties en andere problemen.

pH-waarde 7

Zwavelzuur is één van de sterkste zuren met een pH-waarde van ca. 0. Dit mineraalzuur is zeer corrosief.

pH-waarde 9

De gemiddelde waarde van pH 7 wordt beschreven als neutraal. Water heeft een pH waarde van 7.

pH-waarde 14

Bijtende soda (Natriumhydroxide) is een sterk alkalische oplossing en heeft in geconcentreerde vorm een sterk bijtende werking (pH-waarde 13,5 - 14).

De zuurmantel

Onze huid heeft ook een pH-waarde, omdat de hydrolipide laag aan het huidoppervlak water bevat. Zo’n honderd jaar geleden werd ontdekt dat de huid licht zuur is. Moderne meettechnieken leverden een gemiddelde pH-waarde van 5,5 op, door de natuurlijke zure stoffen in zweet, talg en hoorncellen. Het belang van de zuurgraad van het huidoppervlak wordt aangetoond door de “zuurmantel”. Deze heeft tot taak schadelijke micro-organismen en negatieve milieu-invloeden af te weren en zo de huid te beschermen tegen infecties, irritatie, allergieën en uitdroging.

Een intacte zuurmantel werkt ook als een natuurlijke deodorant, omdat hij de bacteriële afbraak van zweet, die lichaamsgeur veroorzaakt, tot een minimum beperkt. Het is daarom van vitaal belang dat u niets doet wat uw zuurmantel kan beschadigen. U moet bijvoorbeeld vermijden je lichaam te reinigen met “gewone” zeep, want het zeepwater heeft een pH-waarde van 8 tot 12 en zal de zuurmantel aantasten. Wassen met “pH-neutrale” producten, waarvan de pH-waarde aanzienlijk verschilt van die van 5,5 van de huid kan de zuurmantel ook schaden.